אחת לזמן מה מתפרסת בכלי התקשורת כותרת לגבי שיא בשער הביטקוין. ליתר דיוק, עוד שבירה של שיא. בקיץ 2024 הגיע שערו של המטבע הדיגיטלי המוכר ביותר וגם הנסחר ביותר לכ-250,000 ₪ כשלשם השוואה 5 שנים קודם לכן השער שלו היה כ-50,000 ₪ בלבד. תשואה של כ-500% ב-5 שנים היא כמובן תשואה גבוהה מאוד, אבל לפני שקונים ביטקוין יש כמה דברים שחשוב לדעת, והדגשים העיקריים מפורטים כאן בעמוד.
האזהרה של וורן באפט
המיליארדר האמריקאי וורן באפט הוא אחת הדמויות המפורסמות ביותר בעולם הפיננסים. באפט, שמהווה מעין "גורו" למשקיעים רבים בכל רחבי העולם, הזהיר לא פעם מפני מטבעות דיגיטליים. לטענתו, למטבעות אלה אין ערך אמיתי מפני שאי אפשר להשתמש בהם למשל כדי לקנות בית. עוד כדאי לזכור שבניגוד למטבעות אחרים, שמאחוריהם ניצבת מדינה, כך שאפשר לייחס להם ערך בהתאם לחוסנה הכלכלי של אותה מדינה, למטבעות הדיגיטליים, כולל ביטקוין, אין גב אמיתי.
השקעה עקב FOMO
דבר נוסף שכדאי לקחת בחשבון לפני שקונים ביטקוין הוא FOMO. המונח הזה, שהפך לרווח מאוד בשנים האחרונות, מתאר חרדה מפני החמצה – Fear Of Missing Out. בהקשר של המטבעות הדיגיטליים, תחושת ה-FOMO גורמת לרבים להיכנס לשוק הזה דווקא אחרי דיווחים על זינוק חד בערכו של מטבע דיגיטלי כזה או אחר. החשש לפספס את החגיגה מוביל לקנייה של מוצר (המטבע הדיגיטלי) דווקא כשהוא מוצע במחיר שיא, וזוהי כמובן טעות. בלא מעט מקרים משקיעים אלה גם מוכרים את המטבע הדיגיטלי הפופולרי אחרי ירידות (שגם הן חלק בלתי נמנע משוק ההון) וכך מפסידים סכומי כסף גבוהים.
השפעת אירוע החצייה על שער המטבע
אחת למספר שנים, בדרך כלל כ-4, מושפע שער הביטקוין גם מאירוע שנקרא "חצייה" (Halving). הכוונה היא לפעולה שהיא חלק ממנגנון ה"ייצור" של המטבע הדיגיטלי, ושנועד למנוע הצפה של השוק בביטקוינים. בכל אירוע חצייה התמורה ל"כורים" של המטבע נחתכת בחצי, וכתוצאה מכך נרשמת עליית שערים. אירוע החצייה האחרון נכון לעכשיו התרחש באפריל 2024 ולכן בנקודת הזמן הנוכחית שער המטבע גבוה מאוד, ובהתאם כדאיות הרכישה שלו פוחתת.
האם ביטקוין הוא העתיד של הכלכלה האנושית?
לאחר כל האזהרות, כדאי להדגיש גם את הצד השני: ביטקוין, ואיתו מטבעות דיגיטליים אחרים, הוא כבר חלק בלתי נפרד מהכלכלה האנושית. על-פי רוב המומחים, הוא יהפוך לשחקן בולט יותר ויותר בשוק הפיננסי, ועוד ועוד גופים רשמיים ומוסדות בינלאומיים יכירו בו. דוגמה טובה לכך היא האפשרות לקבל ביטקוינים בתמורה לביצוע עסקאות באשראי באחד מהכרטיסים הישראלים.
לכן, לא כדאי גם לפסול באופן גורף את האופציה של השקעה במטבעות דיגיטליים. בהתאם השאלה האמיתית היא לא האם כדאי לקנות ביטקוינים אלא מתי. על-מנת לענות על השאלה הזו חשוב לעקוב באופן שוטף אחרי שוק המטבעות הדיגיטליים ולהתעמק בו, וכך לנצל הזדמנויות שונות שהוא מציע, או לחילופין להתייעץ עם מומחה בתחום שיספק תשובה עדכנית.